2015. január 5., hétfő

2014 nemzetközi szemmel

Az EIBTM Trendriportja növekedést jelez 2014-re 


Az EIBTM-en bemutatott elemzés szerint az üzleti rendezvények esetében mind megrendelői, mind beszállítói oldalon nagyobb bizalommal tekintenek a jövőbe. A legtöbb kulcsszektorban, mint az információ- és kommunikációs technológia, autóipar, gyógyszeripar, tapasztalt idei növekedés nagyobb igényt támasztott a vállalati konferenciákra, termékbemutatókra, tréningekre. A növekedés elsősorban a fejlődő világban, különösen Kínában és a Közel-Keleten volt számottevő. Az incentive szektorban is hasonló bővülés volt megfigyelhető, magasabb költségvetésekkel és szélesebb körű desztinációval.


A nagyobb bizakodás jele megfigyelhető a nemzetközi szövetségi konferenciáknál is, emelkedő költségvetéssel és résztvevői számokkal. Ezen rendezvények esetében elsősorban európai és ázsiai városok sikeresek, azonban Ausztrália és a Közel-Kelet is egyre jobban igyekszik betörni erre a piacra. Az igények növekedésével párhuzamosan a helyszínkínálat is bővült, a világ számos pontján szállodai és konferenciaközpont-bővítésekkel, mint Lengyelországban Krakkóban vagy Nigériában, ahol az ország első nemzetközi konferenciaközpontja, a Calabar International Convention Centre nyílt meg.

Tovább bővült a kongresszusi irodák száma is, a kínai Hangzhou-tól a spanyol Costa Brava-ig, azzal a céllal, hogy az egyre fokozódó nemzetközi versenyhelyzetben minél több konferenciát és rendezvényt vonzanak be a desztinációjukba.

A 2015-re szóló globális gazdasági előrejelzések mérsékelt növekedést jeleznek, azonban ez leginkább Ázsiában, a Közel-Keleten és Afrikában lesz jelentős. A MICE szektor ugyanakkor az elemzők egybehangzó állítása szerint egyértelmű növekedésre számíthat, sőt egyes területeken, mint az USA és Európa egyes kulcsfontosságú városaiban akár bizonyos szempontból a kínálati piac is visszatérhet, mivel a kereslet egyes esetekben meghaladhatja majd a rendelkezésre álló kapacitásokat.

Természetesen ugyanakkor a 2015-ös év kihívásokat is tartogat, a rizikófaktorok között kell említeni a Közel-Kelet és Kelet-Ukrajna konfliktusainak, vagy az ebola-fertőzés eszkalálódási lehetőségét, illetve az eurózóna recessziójának fenyegetését.

Forrás: International Meetings Review

A rendezvényszakmát leginkább befolyásoló idei tíz innováció 


Augusztusi bejegyzésünkben rendezvényes start-up megoldásokból szemezgettünk, most pedig a novemberi EIBTM-en bemutatott 10 legjobb rendezvényes megoldás innovációt tekintjük át.

Az EIBTM során külön Innovációs Zónában gyűjtötték össze a MICE, special event és üzleti turizmus számára legmeghatározóbb social media, technológiai és design innovációkat, ezek közül a legjobb tíz között találunk több, évek óta meghatározó nagyágyút és izgalmas új neveket is.

A Tech Watch győztes Live Group ‘IPS Locator Function’ forradalmasítja a kommunikációs élményt azáltal, hogy segítségével az események résztvevői pozícionálhatják magukat, megtalálhatnak másokat és adott területeket az interaktív alaprajz segítségével.


A Sli.do a közönség jobb bevonására épít, lehetővé téve a kérdezést és szavazást a közönségben bárkinek, saját eszköze segítségével.

A Social Tables jelenleg a vezető felhőalapú megoldás az iparágban, vendéglátók és rendezvényszervezők számára, alaprajztervezővel, social media integrált ültetési rend tervezővel és vendéglista-kezelővel.

A Time2® web-alapú networking megoldás a profik számára.

A DPA Microphones új d:screet™ „nyaklánc” mikrofonjával érte el a legjobb tízbe kerülést.

A Lemon & Orange kiterjesztett valóság-alapú szolgáltatásokat nyújt mobileszközökre, weboldalakra, valamint interaktív alkalmazások számára.

A Centium Software EventsAir megoldása egy komplex felhőalapú innovatív keretrendszer rendezvények számára. Szolgáltatásai között ott az online regisztráció, a mobil applikáció, valós idejű riportok, és többek között költségvetés kezelés és előrejelzés.

Az Init Live egy felhőalapú, mobileszköz preferenciájú, valós idejű kommunikációt és beosztástervezést támogató alkalmazás.

A Showslice egy online platform a nagyrendezvények szervezői számára, a rendezvények igényeinek összegyűjtésére, koordinálására és az infrastrukturális költségek megosztására az egy helyszínen rendezett eseményeknél, a megosztott szemléletet megjelenítve a rendezvényszervezésben is.

A Slidebox pedig IT szolgáltatásokat kínál az előadók számára az előadások kezeléséhez és megosztásához.

A fenti lista mellett meg kell még említenünk az amerikai IMEX Eventtech Startup versenyének győztesét: ő a Speecheo, egy prezentációs app, ami a résztvevőknek jobb élményt, az előadóknak pedig a valós idejű tartalommegosztás mellett visszajelzéseket és pontosabb elemzéseket kínál.Forrás: IBTM, Event Manager Blog