2016. május 15., vasárnap

Aludj Van Gogh hálószobájában!

Már megint az Art Institut of Chicago...


Személyes élmény fűződik az alábbi cikkhez, mert Van Gogh képei és látásmódja óvodás koromtól kezdve meghatározzák a művészetek iránti érdeklődésem. Életem első könyve, amiről már vannak emlékeim, egy Van Gogh képgyűjtemény volt, amit nem tudtam letenni és a gimis évek alatt is faltam minden róla szóló életrajzi könyvet, filmet.
Különleges lehetőség volt, amikor cserediákként egy alkalommal Provenceban töltöttem pár hetet és a szerencse úgy hozta, hogy meglátogathattam pár kultikus helyet, ahol a festő élt és alkotott.

Majd ez év februárjában beleakadtam egy érdekes hirdetésbe, miszerint az Airbnb-n keresztül egy éjszakára beköltözhetek Van Gogh hálószobájába.


De ne szaladjunk ennyire előre...

Írtunk már az Art Institut of Chicago szédületes kiállításairól és azok beharangozó eseményeiről.
Nem csalódtunk ez alkalommal sem. A legutóbbi Van Gogh hálószobája elnevezésű kiállításuk megnyitó gála vacsoráját fergeteges bulival ünnepelték.

Az est koktélozással, valamint egy exkluzív tárlatvezetéssel indult és egy Van Gogh inspirálta vacsorával folytatódott.


A dekorációban szintén visszaköszönt a festő világa, hisz a Csillagos Éj takarta a terem teljes nyugati falát, míg a keleti oldalra az Éjszakai Kávézó képét vetítették ki.


Ciprusfák tekeredtek az asztalok között, melyek közepén provanszi hangulatot idéző napraforgó csokrok pompáztak.A vendégek a híres szoba képe előtt fotózkodhattak.


Néhányan annyira belelkesültek, hogy Van Gogh inspirálta ruhát öltöttek, mint Axel Ruger is, az amszterdami Van Gogh Múzeum igazgatója, aki napraforgó mintás zakóban, többek között a művész dédunokaöccsével, Willem van Gogh-gal érkezett.


A gálavacsorát követően családi fesztivál keretében is népszerűsítették a kiállítást. Egy egész napos szórakoztató eseményre hívták meg a látogatókat, ahol egészen a legkisebbektől az idős korosztályig bárki megismerkedhetett Van Gogh művészi stílusával és festhetett, alkothatott egész nap.


A kiállítás kommunikációját egy igazán sajátságos módszerrel támogatta az Art Institut of Chicago. Felépítették az egyik hálószoba festmény tökéletes háromdimenziós másolatát és az Airbnb-n tették elérhetővé az érdeklődők számára. Pillanatok alatt foglalták le az összes szabad időpontot azok, akik egy-egy éjszakát tölthettek el az arles-i szoba életrekelt változatában.

Hipergyorsan terjedt a hír, és szaporodtak napról-napra a #vangoghsbedroom Insta posztok. Sajnos én lecsúsztam a lehetőségről...Forrás: www.chicagonow.com