2015. október 5., hétfő

Pop-up néma diszkó

A Silent Disco végnapjai, vagy mégsem? 

Budapest

Magyarország közönsége nem igazán volt vevő a silent diszkó világára. Itt-ott, különböző eseményeken, rendezvényeken feltűnik még hazánkban, míg a világ egyéb tájain hihetetlen sikernek örvend a mai napig. A francia Házibuli című filmből ki ne emlékezne arra a jelenetre, mikor Sophie Marceau és párja a buliban fejükön egy-egy fülhallgatóval teljesen más zenére táncolnak, mint a többiek.

Manchester, Tennessee

A ‘silent disco’ kifejezés 2005 óta létezik. A Bonnarroi Zenei Fesztivál volt az első hely, ahol kifejezetten silent disco programmal is meglepték a résztvevőket. A koncepciót már előzőleg, a 90-es években öko-aktivisták is felhasználták, akik a hangszennyezés csökkentése érdekében és a vadállatok megzavarása ellen olyan szabadtéri bulikkal tiltakoztak, ahol fülhallgatókban buliztak. Mindenesetre az érdeklődés a különös buli iránt egyre fokozódott és gyorsan elterjedt az egész világban. Ma már különféle eseményen, akár céges partikon is találkozhatunk hasonló jellegű megoldással.


New York - Lincoln Center 

A Lincoln Center néma diszkójában a vendégek 3 zenecsatorna közül választhatnak, amit 3 DJ működtet egyidőben a helyszínen. Olyan nagy sikerrel zajlik az esemény, hogy a repertoár és a helyszínek száma is folyamatosan bővül. Queensben és Bronxban is sorra rendeznek hasonló bulikat.  


Párizs – Gare du Nord 

A párizsi Gare du Nord ad otthont az SNCF (Francia Nemzeti Vasúttársaság) szervezésében a ’Silence Station Night’ elnevezésű eseménysorozatnak. Egy valóban csendes buli megrendezéséről beszélhetünk ez esetben is, mely koncepciója alapjául a ’silent disco’-t választották. A résztvevők itt is több stílus, több csatorna közül választhatnak és annak megfelelő zenét hallgathatnak a wireless fülhallgatókon keresztül.Európa legnagyobb vasútállomása, fennállásának történetében először, egyetlen éjszakára, pop-up szórakozóhellyé változik. A közel 170 éves épület falai között nem kell attól tartani, hogy a szomszédok rendőrt hívnak a hangzavar miatt, és még beszélgetni is nyugodtan lehet, nem kell túlordítani a zenét.


   

Forrás: Silence Station Night