2015. május 4., hétfő

25 évvel a berlini fal lerombolását követően

Jubileumi gömbfal

Berlin 


A berlini Fal leomlásának 25. évfordulóján novemberben, a Fal nyomvonalát követve, egy vizuális művészeti alkotás keretében 8.000, LED-del megvilágított gömböt eresztettek a levegőbe egyszerre.


Az installáció alapját az a 16 km hosszan húzódó "ballonsor" alkotta, ami kirajzolta azt a határvonalat, amely elválasztotta a volt kommunista kelet Berlint, a demokratikus nyugat berlini élettől.  Este 7 órakor elengették az első léggömböt, majd ezt követően sorban a többit is.A világító gömbök a berlini fal mementójaként álltak a régi nyomvonalon, és az újraegyesülés 25. évfordulójára emlékeztettek.


A megemlékezés emberek ezreit mozgatta meg, Berlin utcáin, terein is óriáskivetítőkön lehetett követni az eseményeket. Az érdeklődő tömegnek még ülőalkalmatossággal is szolgáltak. 


Természetesen a német televízió is közvetített mindent és a social media felületeken is óriás érdeklődés övezte az eseményt. A rendezvény hivatalos oldalán, a FalloftheWall25 site-on minden információ megtalálható volt. Még személyesen Ferenc pápa is kitweetelte gondolatait az esemény kapcsán:


Mind a 8.000 ballont egy-egy szervezet, cég, vagy személy szponzorálta és a legtöbb kézzel írt üzenetet is tartalmazott. A Facebook és a Twitter is azok közt a szervezetek közt volt, akik támogatták az eseményt. Az első gömböt a Brandenburg Kapu előtt felállított színpadról engedték el, miközben a zenekar Beethoven "9. szimfóniáját" játszotta. Peter Gabriel is szórakoztatta a későbbiek során az óriás méretűre duzzadt közönséget, majd óriás tűzijáték következett.
A jubileumi ünnepség felkeltette egész Németország figyelmét, de világszerte követték az eseményeket. Akik azonban aznap este Berlinben tartózkodtak, óriás vizuális élményben lehetett részük. A projekt elnevezése Lichtgrenze ("fényhatár") a Bauder fívérektől származik, akik Berlin városának megbízásából álmodták meg és kivitelezték az installációt.